شاخص های روابط انسانی

ساخت وبلاگ

بسمه تعالی

         درس : رفتارو روابط انسانی                                                استادگرامی : جناب دکتر ابوالفضل بختیاری

         نام و نام خانوادگی : زینب سرخ شهان                                 دانشجوی ارشد مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد قم

 

مقدمه

             روابط انسانی سرمنشأ رفع همه نیازهای انسانی است . در سایه ی روابط انسانی روان انسان ، تلطیف می یابد ، استعدادش می شکفد و به بار می نشیند . و باعث موفقیت و پیشرفت سازمان یا آموزشگاه می شود در اینجا می خواهیم به شاخص های روابط انسانی ( گوش دادن - بیان عواطف - انتخاب سبک های رهبر - پیدان کردن نکات مثبت در دیگران - خودکنترلی - تامین بهداشت روانی - جو مناسب سازمانی - خودشناسی ودیگر شناسی ) بپردازیم .

شاخص های روابط انسانی

گوش دادن : یکی از ابزارهای مهم و ارزشمند برقاری روابط انسانی است گوش کانال برقراری رابطه بین دو نفر می باشد . بسیاری از دردها ، مشکلات و ناراحتی ها از طریق گوش دادن درک می شود و به همین ترتیب نسبت به حل آن اقدام می گردد. مدیری که توانایی گوش دادن دارد فردی با حوصله و دارای ملاحظات انسانی است که با گوش دادن آمادیگ خود را برای پذیرش انسان های دیگر اعلام می کند برای روشن تر شدن اهمیت گوش دادن به برخی از کاربردهای آن اشاره می کنیم.

- گوش دادن به عنوان نشانه ای از پذیرش واحترام

- گوش دادن به عنوان راهی برای تخلیه روانی

- گوش دادن به عنوان راهی برای ابراز وجود

- گوش دادن راهی برای حل مساله و مشکل گشایی

- گوش دادن راهی برای قضاوت و ارزشیابی دست از دیگران

مهارت گوش دادن فعال : یکی از روش هایی است که منجر به کسب مهارت گوش دادن می شود و از پیش داوری ها ومفروضات مدیران که باعث اختلافات در برقراری ارتباط می شود کم می کند وی آوردن به روش گوش دادن فعال است .

مهارت گوش دادن فعال بر کیفیت روابط همسالان ، مدیرو زیردستان و کارمند اثر می گذارد.

اگر به توصیه هایی که در زیر آمده است عمل شود منجر به استحکام روابط انسانی بین مدیر و سایر افراد سازمان می شود.

1- گوش دادن فعال دلیلی برای گوش دادن دارد.

2- گوش دادن فعال از قضاوت کردن سریع جلوگیری می کند.

3- گوش دادن فعال باعث می شود از مطلب منحرف نشود.

4- صبر وتامل در پاسخ دادن

5- بازسازی کلمات و محتوای مطلب

6- درک موضوعات مهم

7- گوش دادن فعال به میزان مفاهیم و کلمات توجه می کند.

شرایط گوش دادن فعال : نیاز به وجود ویژگی هایی است که شنونده باید داشته باشد تا بتواند خوب گوش دهد وشنونده فعالی باشد.

1- شنونده باید در شرایط خوب جسمانی باشد تا بتواند خوب گوش کند .

2- مدیر یا شنونده نباید دگیری ذهنی یا مشغله ذهنی باشد و مدام درگیر موضوعات مختلفی باشد .

3- مدیر باید از پیش داوری بپرهیزد مدیر نباید از قالب فکری قبلی که نسبت به فرد دارد  او را قضاوت کند.

4- مدیر که می خواهد شنونده خوبی باشد باید صبور باشد و وقت کافی داشته باشد تا به سخنان کارمندان خود گوش دهد وبه صورت فعالانه عمل نماید.

5 - انتخاب محیط و فضای مناسب برای گوش دادن فعال

بیان عواطف و احساسات : هر فردی نسبت به اطراف ، افراد و محیطی که در آن قراردارد برداشت هایی دارد که این برداشت ها باعث بوجود آمدن نگرش ، گرایش و علائقی در او می شود  انتقال  عواطف و احساسات به طرف مقابل نقش عمیق و محکمی برروابط انسانی دارد . انتقال عواطف و احساسات تقویت کننده ، جوش دهنده ، تسهیل کننده و تسریع کننده روابط انسانی در آموزشگاهها وسازمان ها می شود.

مدیران با عاطفه دارای ویژگی هایی هستند از جمله :

- از خوشحال کردن کارکنان و مردم لذت می برند.

- از بیان مسائل ومشکلاتی که باعث ناراحتی و ناخشنودی می شود دوی می کنند .

- خود را پاسخگوی مشکلات ومسائل می دانند و در حل مشکلات بسیار تلاش می کنند.

- در برخورد با مسائل و مشکلات بیشتر بر جنبه انسانی موضوع توجه می کنند و علل مشکلات را در ناکارا بودن روابط انسانی می دانند.

انتخاب سبک و رفتار مناسب: سبک الگوی نسبتا پایدار رفتار مدیران است که به هنگام برخورد با مسائل یا کارکنان در سازمان اداره امور وحل مسائل سازمان و مدیریت از آنان سر می زند و به وسیله دیگران قابل مشاهده و درک وفهم است .

بولیگدز و مک گراث سبک های رهبری را به چهار دسته تقسیم کردند.

- سبک دستوری                 - سبک تحلیلی                  - سبک مفهومی                            - سبک رفتاری

از دیگرشاخص های روابط انسانی

- پیداکردن  نکات مثبت در دیگران : یکی از پیش شرط های برقراری روباط انسانی یافتن حداقل یک نکته مثبت و قابل تکیه در طرف مقابل است . عادت ناستوده عیب جویی و یافتن نقطه ضعف از عادات جاهلیت و امیری غیر فرهنگی است . مدیر مدرسه ای که رسالت خو در ساختن انسان ها از طریق دوستی ، محبت و نفوذ شخصیت و پیمودن روش های علمی می داند هرگز تن به چنین روش غیر اسنانی نمی دهد . یک مدیرخوب می داند تضعیف رویحه افراد و کم شخصیت کردن آنها در تعلیم و تربیت بر خلاف اسول این علم است .

- خود کنترلی : خودکنترلی حاصل تفکر وتعمق در فرد می باشد .عامل خودکنترلی وجدان ، اعتقادات و شناخت درست فرد می باشد که او را مجبور می کند که بدون توجه به یک نیروی خارجی ، ازدرون رفتار خود را کنترل نماید . نام دیگر خود کنترلی ، مدیریت برخود یا خودمدیریتی است

- تامین بهداشت روانی : فراهم آوردن محیز مناسب برای تامین نیازهای افراد وخودشکوفایی استعدادهای آنان . بهداشت روانی سبب پیدایش روابط نزدیک وصمیمانه و همچنین ارضای نیازهای روانی انسان می گردد.مجموعه روابطی که بین انسان ها برقرار می شود ، سبب پیدایش عزت ، حرمت ، امنیت در آنها می شود .

- جو سازمانی مناسب : جو سازمانی عبارت است از مجموعه ای از حالات ، خصوصیات یا ویژگی های حاکم بر سازمان که آن را گرم ، سرد ، قابل اعتماد ، غیرقابل اعتماد ، ترس آور یا اطمینان بخش ، تسهیل کننده یا بازدارنده می سازد. 6 نوع جو سازمانی داریم :1) جو باز    2)جوخودگردان  3) جو کنترل شده  4) جو آشنا  5) جو پدرانه   6) جو بسته

- خودشناسی و دیگر شناسی : کسی که نگرش ها ، شخصیت ، عواطف ، جنبه های روانی ، احتماعی ، ارزشی و فرهنگی و نوع مدیریت خود را می شناسد ، حدود انتظارات و علائق خود را مشخص می کند و میداند که از دیگران چه بخواهد و از آن ها چه انتظاراتی داشته باشد افرادی که خود را می شناسند ، تا حدود زیادی برخود ، خواسته و رفتار خود مسلط هستند این افراد توانایی کنترل خود را دارند و می توانند با محیط اطراف خود رابطه برقارکنند .

ریس و برندت اعتقاد دارند که خودگشودگی یکی از راههای مهمی است که به ما اجازه می دهد تا خودمان را به وسیله دیگران بشناسیم . هدف اصلی خودگشودگی ساختن روابط شخصی سالم وقوی است : 1    - افزایش دقت ارتباط می شود . 2- فشارهای عصبی را کاهش می دهد 3- خود آکاهی را افزایش می دهد 4- روابط را قوی می کند.

 

 

 نتیجه گیری:

            روابط انسانی عنوان قلب تپنده مدیریت و سازمان، تنها در پرتو مولفه های همچون عدالت ، محبت ، تواضع ، مدارا و خیرخواهی  محقق می گردد .برای ایجاد یک رابطه خوب با افراد سازمان باید شاخص های مدریتی برای روابط انسانی را داشته باشیم از جمله خوش دادن از نوع فعال ان ، به عواطف واحساسات دیگران توجه کنیم و برای آنها ارزش قائل شویم از سبک رهبری استفاده کنیم که مارا به افراد سازمان نزدیک تر کند و بتوانیم رابطه های را هر روز بهتر از دریروز کنیم در افراد سازمان نکات مثبت را پیدا کنیم و آنها را بیشتر تقویت کنیم و از طریق آن افراد را تشویق کینم تا انگیره بیشتری بدست آورند در بخورد به افراد خود را کنترل کنیم و تمام تلاش مان برای ایجاد روابط انسانی سالم و درست در سازمان را انجام دهیم .

 

منابع:

محمد میرکمالی(1388)،روابط انسانی در آموزشگاه،(تهران: یسطرون)،فصل 4

 

خلاصه ای فصل اول کتاب سرپرستی ونطارت آموزشی (از توماس سرجیوانی )...
ما را در سایت خلاصه ای فصل اول کتاب سرپرستی ونطارت آموزشی (از توماس سرجیوانی ) دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : shahanz بازدید : 105 تاريخ : چهارشنبه 20 دی 1396 ساعت: 5:14